Cítí ryby bolest?

Anatomický pohled na věc 

  • Ryby jsou vnímavé, stejně tak jako ostatní obratlovci. Mají páteř, periferní a centrální nervovou soustavu, smyslové orgány, motorické nervy a autonomní nervovou soustavu.
  • Stejně jako my lidé, mají nocireceptory – receptory, které tvoří první fázi pro vnímání bolesti. Bolest ale přijde, až při kontaktu nocireceptoru s mozkovým centrem.
  • I když nemají neokortex jako my, mají ryby obdobu - pallium, které by se dalo přirovnat k našemu neokortexu. Mezi jeho funkce patří schopnost učení, paměť  a schopnost spolupráce s ostatními jedinci.
  • Bolest je i evoluční výhodou zvířat, která umožňuje reagovat na poškození, potenciální nebezpečí a tím zvyšovat jejich šance na přežití například útěkem. Díky tomu jsou schopni se podobným situacím v budoucnu vyhýbat.

Co říkají vědci? 

  • Studie ukázaly, že ryby, které byly jednou chyceny na háček, se dokážou vyhýbat dalším háčkům několik měsíců. Jedno zasažení pro ně představuje obrovskou bolest.
  • Vědci v Norsku zjistili, že zlaté rybky vnímají bolest vědoměnikoli jen reflexně.
    V jejich studii zjistili, že zlaté rybky, které byly vystaveny bolestivé teplotě a dostaly fyziologický roztok, projevovaly po návratu do své nádrže „bojácné, vyhýbavé chování“. To naznačuje, že ryby mají kognitivní reakci na bolest, nejde jen o automatický reflex. Naopak ryby, kterým byl podán morfin a bolest byla potlačena, toto vyhýbavé chování neprojevovaly. 

Situace v ČR? 

  • V České republice probíhá diskuse o zavedení vyhlášky, která by zakazovala používání živé nástrahy v podobě malých rybek při rybolovu. Proč se o tom vůbec hovoří?
  • Metoda chytání na živou nástrahu spočívá v tom, že se rybka jehlou prošije ve hřbetní části tenkým ocelovým lankem zakončeným dvoj nebo trojháčkem. Takto připravenou nástrahu lovec nahodí do vody. Svým způsobem poraněná a úniku neschopná rybka zmateným pohybem ve vodě přiláká dravce. Lov na „živou rybku“ je nehumánní a způsobuje nastraženým rybám zbytečnou bolest.
  • Řada zemí, včetně Německa, Švýcarska, Skotska a Irska, již zakázala tento lov na živé nástrahy, ovšem Ministerstvo zemědělství ČR neuznává rybí citlivost na bolest. Proto se vědci z České zemědělské univerzity v Praze s podporou spolku OBRAZ - Obránci zvířat rozhodl sepsat Otevřený dopis ministru zemědělství ve věci rybolovu na živou nástražní rybu. Ryby bolest cítí.

28.11.2023
Tyto webové stránky využívají cookies. Setrváním na těchto webových stránkách souhlasíte s jejich využíváním. Více zjistíte zde.