Nejčastěji konzumované ryby?

Pojďme se podívat na mořské druhy ryb, které jsou nejvíce ohrožené nadměrným lovem, jsou to právě ty, které běžně najdeme v supermarketech nebo v restauracích.

Češi průměrně konzumují až 74 % mořských produktů z celkové spotřeby ryb. Víte, které z nich konzumujeme nejčastěji a že jsou to zrovna ty, které jsou nejvíce ohrožené vyhynutím?

  • Tuňák obecný,
  • treska obecná,
  • makrela obecná, makrela středomořská,
  • sleď obecný,
  • sardinka obecná.

Populace se nedokáží rychle obnovovat. Co to znamená? U některých druhů dochází k pohlavní dospělosti relativně později i když už jsou „dostatečně“ velké pro odlov, což komplikuje obnovování populace.

Nezapomeňme také, že problematika ohrožení populací nadměrným lovem se týká i mnoha dalších druhů, jako například: olihně, sépie, mečouni, žraloci, apod.

Pozornost bychom měli věnovat i lososům. Od roku 1983 do roku 2016 klesly populace lososa obecného o 50 %. Na vině v tomto případě není pouze nadměrný lov, ale také klimatická krize. Fyzikální změny sladkovodních ekosystémů v důsledku změny klimatu zhoršují a zmenšují dostupná stanoviště, snížují reprodukční úspěšnost a ohrožují migraci.


28.11.2023
Tyto webové stránky využívají cookies. Setrváním na těchto webových stránkách souhlasíte s jejich využíváním. Více zjistíte zde.