Neobyčejné prostředí žraločí sopky Kavachi

Sopka Kavachi na Papuy-Nové Guineji přilákala žraločí pozornost, její ekologické dopady by mohly změnit vnímání na obytné prostředí pro mořské živočichy a také pohled na existenční podmínky dříve obývané planety Země.

Podle NASA je jednou z nejaktivnějších sopek v Tichém oceánu. Od roku 1939, kdy byla sopečná aktivita poprvé zaznamenána, se v jejím okolí, díky erupci, začaly vyskytovat malé ostrůvky, které po neurčité době samy od sebe mizely.

Podmořský vulkán přezdívaný Sharkano (z anglického shark – žralok a volcano – sopka) začal být v květnu po půl roce znovu aktivní. Jehož soptící schopnosti v roce 2015 přilákaly žraloky a o nich i novou studii. V zatopeném kráteru žijí především dva druhy žraloků; menší žraloci hedvábní a kladivouni, dále se zde vyskytují ostnoploutvé ryby chňapavé a rejnok šestižábrovec Bickellův.

S novou studií, vydanou v časopise Oceanography, přišli oceánologové s otázkami, které nejsou plně schopni obeznámit. Žraloci si úmyslně vyhledávají místa s aktivními sopkami, zamýšlí se nad tím, proč. „Uvnitř aktivního kráteru byly pozorovány populace vodních živočichů, což vyvolalo nové otázky o ekologii aktivních podmořských sopek a extrémních prostředích, ve kterých mohou existovat velcí mořští živočichové.“

 Vulkán zjevně vytváří vhodné podmínky pro existenci podmořského života. Díky uvolňující se síře, zde žijí i mikrobiální kolonie. Původně ale vysoké teploty vody a její nadměrné kyselosti vytváří nepříznivé prostředí pro žití žraloků, proto je pro vědce nepochopitelné, proč se zde vyskytují a kde došlo k přehlédnutí informace, že by jim právě toto prostředí mohlo vyhovovat.

Tyto podmínky nebo jim podobné, se mohly vyskytovat na vznikající planetě Zemi, jestliže vzniku života a jeho šíření napomáhaly erupce, mohly by být informace o prostředí Kavachi nápomocné. „Ekosystém, který je podporován extrémním prostředím kráteru Kavachi, může nabídnout vodítka k typům zvířat, která přežila minulé velké změny v chemii oceánů, a těm, kterým se bude dařit v budoucích oceánských podmínkách.“

Díky médiím se sopka proslavila jako dříve zmiňované Sharkano, v překladu žraločí vulkán. K jejímu pojmenování napomohlo filmové dílo Sharkando, podle údajného nápodobného způsobu zábavy a pohybu na pobřeží oceánu. Kdy se žraloci nechávají vymrštit erupcí do vzduchu k pobřeží do vody.

Vědci budou nadále zkoumat, jak prostředí sopky Kavachi, tak i chovaní všech organismů, především žraloků, dokud nedojde k zodpovězení všech otázek. Nový výzkum bude určitě dlouho trvat, proto si můžeme zkrátit čas snahou odpovídáním si na vlastní otázky nebo vymýšlením různých konspiračních teorií. Jaké napadají vás? Dokáže nový vědecký pohled na život v okolí vulkánu Kavachi změnit pohled na vznik světa? Nebo alespoň pomůže lidem k lepšímu vnímání životního prostředí a jeho možností?

Autor: Tereza Dudová

Zdroje:  https://tos.org/oceanography/assets/docs/29-4_phillips.pdf

https://doi.org/10.5670/ oceanog.2016.85

https://earthobservatory.nasa.gov/images/149834/submarine-eruption-of-kavachi-volcano?src=eoa-iotd


03.10.2022
This site uses cookies. By staying on this website you agree to their use. Found out more here.