Cítí ryby bolest?

Anatomický pohled na věc 

  • Ryby jsou vnímavé, stejně tak jako ostatní obratlovci. Mají páteř, periferní a centrální nervovou soustavu, smyslové orgány, motorické nervy a autonomní nervovou soustavu.
  • Stejně jako my lidé, mají nocireceptory – receptory, které tvoří první fázi pro vnímání bolesti. Bolest ale přijde, až při kontaktu nocireceptoru s mozkovým centrem.
  • I když nemají neokortex jako my, mají ryby obdobu - pallium, které by se dalo přirovnat k našemu neokortexu. Mezi jeho funkce patří schopnost učení, paměť  a schopnost spolupráce s ostatními jedinci.
  • Bolest je i evoluční výhodou zvířat, která umožňuje reagovat na poškození, potenciální nebezpečí a tím zvyšovat jejich šance na přežití například útěkem. Díky tomu jsou schopni se podobným situacím v budoucnu vyhýbat.

Co říkají vědci? 

  • Studie ukázaly, že ryby, které byly jednou chyceny na háček, se dokážou vyhýbat dalším háčkům několik měsíců. Jedno zasažení pro ně představuje obrovskou bolest.
  • Vědci v Norsku zjistili, že zlaté rybky vnímají bolest vědoměnikoli jen reflexně.
    V jejich studii zjistili, že zlaté rybky, které byly vystaveny bolestivé teplotě a dostaly fyziologický roztok, projevovaly po návratu do své nádrže „bojácné, vyhýbavé chování“. To naznačuje, že ryby mají kognitivní reakci na bolest, nejde jen o automatický reflex. Naopak ryby, kterým byl podán morfin a bolest byla potlačena, toto vyhýbavé chování neprojevovaly. 

Situace v ČR? 

  • V České republice probíhá diskuse o zavedení vyhlášky, která by zakazovala používání živé nástrahy v podobě malých rybek při rybolovu. Proč se o tom vůbec hovoří?
  • Metoda chytání na živou nástrahu spočívá v tom, že se rybka jehlou prošije ve hřbetní části tenkým ocelovým lankem zakončeným dvoj nebo trojháčkem. Takto připravenou nástrahu lovec nahodí do vody. Svým způsobem poraněná a úniku neschopná rybka zmateným pohybem ve vodě přiláká dravce. Lov na „živou rybku“ je nehumánní a způsobuje nastraženým rybám zbytečnou bolest.
  • Řada zemí, včetně Německa, Švýcarska, Skotska a Irska, již zakázala tento lov na živé nástrahy, ovšem Ministerstvo zemědělství ČR neuznává rybí citlivost na bolest. Proto se vědci z České zemědělské univerzity v Praze s podporou spolku OBRAZ - Obránci zvířat rozhodl sepsat Otevřený dopis ministru zemědělství ve věci rybolovu na živou nástražní rybu. Ryby bolest cítí.

28.11.2023
This site uses cookies. By staying on this website you agree to their use. Found out more here.